sobota 5. októbra 2013

Festival Dussehra - 1. den

Dnes nam okolo obeda zaklopkalo na dvere dievcatko, vraj mame prist o 5 poobede do skoly. Myslela som, ze nam daju nejake domace ulohy, kedze posledne dni boli zasa deti doma kvoli strajkom. Ked sme prisli do skoly, tety okolo celeho ihriska robili Kolams a jedna pani ucitelka mi vysvetlila, ze dnes je prvy den festivalu Dussehra. Uplne mi to uniklo, ze dnes tento festival zacina. A kedze podporujem taketo podujatia, aby sa deti vzdelavali v kazdom smere a nevyrastli z nich ignoranti, tak sme zostali na dnesny program a pomahali robit "dav" :) Viac o tomto festivale si mozete precitat na tomto linku.



22dussehra 1 den 006


22dussehra 1 den 007


22dussehra 1 den 009


22dussehra 1 den 010


22dussehra 1 den 012


22dussehra 1 den 013


22dussehra 1 den 014


22dussehra 1 den 016


22dussehra 1 den 018






22dussehra 1 den 024



22dussehra 1 den 027


22dussehra 1 den 030





22dussehra 1 den 034


22dussehra 1 den 043


22dussehra 1 den 046


22dussehra 1 den 050

piatok 4. októbra 2013

Rybie karí s kokosovým mliekom / Fish curry with coconut milk

Nedávno u nás v potravinách otvorili nový obchodík s mäsom. Obchodík sa volá Deligh a predávajú tam mäso od miestnych chovateľov - farmárov a rybárov. Všetko je čerstvé, mäso leží v ľade, udržujú tam čistotu, takže som zatiaľ nadmieru spokojná. Majú dobrý výber rýb a morských živočíchov, baranie mäso, ktoré väčšinou majú už nakrájané ako "curry cuts" alebo mi ho na požiadanie posekajú a urobia "kheema". Kuracie mäso majú naporcované, kura vcelku môžem kúpiť buď bez kože alebo s kožou a mávajú aj čerstvé pečene, z ktorých robím dobrú domácu paštétu. Okrem iného tam majú aj konvektomat, mäso grilujú a predávajú už hotové.


Photo-0012


Photo-0008


Photo-0009


Photo-0015
ujo cisti kusky, ktore som si vybrala



Včera som kúpila "black pomfret", pekné kúsky som vysmažila v korenenom obale pre manžela a v trojobale pre deti a z tých menej pekných som pripravila toto karí.




22rybie kari 016



ČO POTREBUJETE:

niekoľko menej pekných kúskov ryby (hlava, chvost...)
1 - 2 lyžice ghi
1/2 lyžičky tmavých horčičných semien
niekoľko semienok senovky gréckej
niekoľko karí lístkov
1 veľká červená cibuľa
1/2 lyžičky strúhaného cesnaku
1/2 lyžičky strúhaného zázvoru
2 lupienky Kokum (Kokum je okyslovadlo, miesto neho sa dá použiť citrónová šťava)
troška vody na namočenie Kokum
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky mletého pálivého chilli korenia
soľ
100 - 150ml kokosového mlieka


22rybie kari 026



AKO POSTUPOVAŤ:

Kúsky ryby umyjeme. 

V hrnci rozpálime ghi. Pridáme horčičné semienka a semienka senovky gréckej. Chvíľku opražíme, aby praskli a zavoňali.

22rybie kari 002


Potom pridáme karí lístky, ktoré ihneď prasknú. 

22rybie kari 003


Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, strúhaný zázvor a strúhaný cesnak a opražíme na miernom ohni, pomaly, kým cibuľa nezmäkne. 

22rybie kari 005


Ďalej pridáme mletú kurkumu, mletý koriander a chilli korenie. Premiešame. 

22rybie kari 011


Potom pridáme lupienky Kokum, ktoré sme si pred tým na 30min. namočili vo vode. Premiešame.


22rybie kari 013


Pridáme kúsky ryby, soľ a kokosové mlieko, opatrne premiešame a pod pokrievkou na miernom ohni 10 minút povaríme. Nemiešame, aby sme "nerozbili" kúsky ryby. 

22rybie kari 015


Podávame s ryžou. 

streda 2. októbra 2013

Mrkvová raita / Carrot raita


22mrkvova raita a aloo 024


ČO POTREBUJETE:

1 stredne veľkú mrkvu
čerstvo zomleté čierne korenie
soľ
2 lyžice bieleho nesladeného jogurtu (dahi)
čerstvú koriandrovú vňať (alebo mätu)


22mrkvova raita a aloo 014



AKO POSTUPOVAŤ:

Mrkvu očistíme a nastrúhame  najemno. Pridáme mleté čierne korenie a soľ, premiešame.

22mrkvova raita a aloo 005


Pridáme jogurt a premiešame. 

22mrkvova raita a aloo 007


Pridáme nasekanú vňať a premiešame. 

22mrkvova raita a aloo 009


Podávame ako šalátovú prílohu vychladené.

nedeľa 29. septembra 2013

Krevetové karí s kokosom


22krevetove kari s kokosom 028



ČO POTREBUJETE:

25ks veľkých čerstvých kreviet
5 plných lyžičiek čerstvého nastrúhaného kokosu
1 lyžička koriandrových semien
3 sušené červené chili papričky 
olej
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky tamarindovej pasty

1 veľká červená cibuľa
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
soľ
200ml vody
1 lyžička garam masala



22krevetove kari s kokosom 029



AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme olej. Pridáme koriandrové semienka a chili papričky. Restujeme na stredne silnom ohni, kým semienka nezavoňajú a chili nezmenia troška farbu. Necháme trocha vychládnuť a dáme do mixéra.

22krevetove kari s kokosom 006


Do mixéra ďalej pridáme čerstvý strúhaný kokos, tamarindovú pastu a mletú kurkumu.

22krevetove kari s kokosom 007


Pridáme trocha vody a vymixujeme na pastu. Odložíme ju bokom do ďalšieho použitia.

22krevetove kari s kokosom 009


V tom istom hrnci, kde sme opražili koriandrové semienka a chili znova zohrejeme troška oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnakovo-zázvorovú pastu.

22krevetove kari s kokosom 013


Cibuľu restujeme, kým nezmäkne.

22krevetove kari s kokosom 016


Potom pridáme očistené krevety, soľ a garam masala. Premiešame. (Ak chcete, môžete si pridať ešte mleté chili korenie, asi pol lyžičky.)

22krevetove kari s kokosom 018


Ďalej pridáme kokosovú pastu, ktorú sme si vopred pripravili a podlejeme trochou vody. Karí privedieme k varu a hrniec prikryjeme pokrievkou. Oheň zmiernime a karí varíme 6-8 minút.

22krevetove kari s kokosom 024


Hotové odstavíme z ohňa. Podávame s ryžou.