streda 3. apríla 2013
pondelok 1. apríla 2013
Mungo na cibuli / Green moong dal with onion
ČO POTREBUJETE:
150ml hrnček suchých mungo fazuliek
voda na ich uvarenie
olej alebo ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
niekoľko karí lístkov
2 väčšie červené cibule
2 väčšie paradajky
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička kašmírskeho čili korenia
1/2 lyžičky mletého koriandru
soľ
hrsť čerstvej koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
Mungo na hodinu namočíme vo vode. Potom vodu vymeníme a mungo varíme domäkka, asi 20min. Nič sa nestane, ak sa nám trocha rozvarí. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.
V hlbšej panvici (kadhai) rozpálime olej. Pridáme rímsku rascu a necháme prasknúť. Pridáme karí lístky, ktoré prasknú ihneď. Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka.
Potom pridáme nadrobno nakrájané paradajky, kurkumu, čili korenie, mletý koriander, kadhai prikryjeme a paradajky dusíme asi 15 minút na miernom ohni do mäkka.
Pridáme uvarené mungo fazuľky, soľ, premiešame a ak je v panvici prebytočná tekutina, necháme ju na silnom ohni zredukovať.
Nakoniec vmiešame koriandrovú vňať, prehrejeme a odstavíme z ohňa.
štvrtok 28. marca 2013
Karfiolové karí s kokosom
ČO POTREBUJETE:
1 menší karfiol
na pastu:
olej alebo ghee
2 stredne veľké červené cibule
1 väčšia hrsť čerstvého nastrúhaného kokosu
1 lyžička koriandrových semien
2 sušené červené čili papričky
1 lyžička bieleho maku
trocha vody
ďalej:
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shahi jeera)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička garam masala
soľ
1/2 lyžičky mletého kašmírske čili korenia
voda podľa potreby
čerstvá koriandrová vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
V hlbšej panvici zohrejeme olej. Pridáme koriandrové semená a necháme rozvoňať.
Potom pridáme nakrájanú cibuľu a opekáme domäkka.
Pridáme čerstvý strúhaný kokos. Na miernom ohni to všetko opečieme do hnedkava a odložíme bokom, aby zmes trocha vychladla.
Potom túto zmes dáme do mixéra, pridáme chilli papričky (ktoré sme vopred namočili na pol hodiny vo vode), biely mak a rozmixujeme s trochou vody na pastu.
V tej istej panvici, ktorú sme použili na opraženie kokosu zohrejeme zasa trocha oleja. Pridáme rímsku rascu a necháme ju rozvoňať. Pridáme na malé kúsky rozrobený a prepláchnutý karfiol. Opečieme do hnedkava. Potom pridáme kokosovú pastu a vodu podľa potreby, aby vznikla "omáčka" - karí. Pridáme kurkumu, garam masala, kašmírske chilli a premiešame. Dochutíme soľou a znova premiešame. Karí varíme na miernom ohni poloprikryté asi 10-15 minút, kým karfiol nezmäkne.
Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať.
streda 27. marca 2013
Vestigia - školské predstavenie (marec 2013)
Tak ako aj minulý rok, aj tento rok sa konalo školské predstavenie na záver roka. Deti predviedli tance, aj zaspievali, zabavili sa a zožali veľký potlesk. Predstavenie sa nieslo v rovnakom duchu ako minulý rok. Tance ukázali kultúru rôznych štátov Indie a zároveň predstavili rôzne náboženstva.
Tu je aspoň malá ukážka v obrázkoch a niekoľko videí.
pred odchodom do školy, sa deti museli posilniť :) |
Myslím, že obrázky školy, kam chodia deti som ešte nedávala na blog. Tak ukážka indickej školy pre deti zo strednej vrtvy.
recepcia |
tu rodičia čakajú deti, pretože do areálu školy nikoho nevpustia počas vyučovania; veľké okno slúži na preberania obedárov od rodičov |
areál školy |
Po úpravách areálu sa s hodinovým meškaním konečne začal program. Začiatok programu zahájili najmenší. Dostali absolventské "vysvedčenia" :)
nás mladší miláčik |
Potom nasledoval program... tance, spev....
tu tancuje naša Salonka |
Sanabka bola za kravičku. |
areál školy počas vystúpení |
Na záver sa podávala večera, ale my sme odišli trocha skôr, lebo doma nás čakala naša štvornohá láska.
Ďalší školský rok za nami a prázdniny pred nami...
utorok 26. marca 2013
Happy HOLI !!!!
Holi je indický festival - oslava farieb. Viac o jeho histórii sa dočítate tu.
aj ja som schytala od susediek :) |
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)