streda 5. mája 2010

Čo je to Ghee (prepustené maslo) ?




Ghee je súčasťou mnohých pokrmov v Indii a na Strednom východe. Môže byť pomerne drahé v obchodoch. Skladovať sa dá vo vzduchotesnej nádobe v chladničke, kde vydrží veľmi dlho, ale neskazí sa ani pri skladovaní mimo chladničky.

Všetky mliečne bielkoviny boli odstránene počas procesu prípravy, čím je ghee bez laktózy a tým pádom vhodnou alternatívou pre ľudí, ktorí netolerujú laktózu.

Ghee pozostáva prevažne z nasýtených tukov. Obsahuje približne 14g tuku na lyžicu a žiadne umelé prísady, konzervačné látky. Spotreba veľkého množstva ghee je samozrejme nezdravá, ale pri striedmom použití Ghee môže byť zaradené do nízkotučnej stravy.

Ghee stimuluje vylučovanie žalúdočných kyselín a pomáha tak tráveniu, kým iné tuky ako je maslo a olej spomaľujú zažívací proces a zaťažujú žalúdok. Aj keď to nie je nijako vedecky dokázané, v indickom ľudovom liečiteľstve sa Ghee používa na liečbu vredov, pri zápche a na podporu zdravých očí, kože a podporuje zlepšenie pamäte. V kozmetike sa používa na zmäkčenie pokožky a tiež na liečbu popálenín a pľuzgierov.

Ghee je bohaté na antioxidanty a podporuje vstrebávanie vitamínov a minerálnych látok z iných potravín. Slúži na posilnenie imunitného systému. Vysoká koncentrácia kyseliny maslovej, mastné kyseliny v Ghee majú anti-vírusové vlastnosti.

Kravské Ghee je žltej farby a byvolie Ghee je smotanovej farby. Ghee z mlieka iných zvierat ako napríklad ovčie sú cenené pre ich prínos pre zdravie.

Ľuďom s vysokým cholesterolom sa neodporúča konzumovať Ghee. Kombinácia nasýtených tukov a cholesterolu môže zvýšiť riziko ochorenia srdca.

Zdroj info: preložené z internetu





RECEPT na výrobu GHEE nájdete na TOMTO LINKU.



Dnes, 13.2.2012 som bola poučená v jednej indickej skupinke milovníkov jedla, že medzi Ghee a Prepusteným maslom je rozdiel! Doteraz som si myslela, že je to jedno a to isté... tu vidno, že sa stále učíme nové veci.

Výroba Prepusteného masla je proces pomalého rozpúšťania masla, kedy sú mliečne zložky odstránené. 

Proces výroby Ghee je v podstate rovnaký až na to, že mliečne zložky sa nechajú troška ako keby pripáliť (skaramelizovať) a až potom sa odstránia, aby ghee dostalo orieškovú príchuť.

Ide o túto reakciu... http://en.wikipedia.org/wiki/Maillard_reaction

utorok 4. mája 2010

Šampiňóny s paprikou a koriandrom


22IMG_9588



ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov 
1 zelená paprika
1 veľká červená cibuľa 
1/3 lyžičky mletej kurkumy
3/4 lyžičky mletého koriandru
soľ
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
olej
voda podľa potreby (troška stačí, šampiňóny si pustia vlastnú)
čerstvá koriandrová vňať 


22IMG_9581



AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme olej a restujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu, kým nie je mäkká. Potom pridáme kurkumu a mletý koriander.

1


Ďalej pridáme nakrájanú papriku a trocha soli. Na miernom ohni pod pokrievkou papriku dusíme 5 minút.

22IMG_9571


Potom pridáme nakrájané šampiňóny, mleté čierne korenie a premiešame. Podlejeme troškou vody (nie veľa) a pod pokrievkou dusíme ďalších 10 minút.

2


Ak je po 10 minútach v hrnci ešte nejaká nevydusená voda, oheň zvýšime a necháme variť odokryté, kým sa voda neodparí. Hotové odstavíme z ohňa, pridáme nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a prikryté necháme ešte 5 minút postáť.

22IMG_9576


Podávame ako prílohu k hlavnému jedlu alebo jeme s plackou (Chapati, Paratha). Niekedy takto pripravené šampiňóny použijem aj ako náplň do sendvičov.

nedeľa 2. mája 2010

Baklažánová bharta / Eggplant bharta

Toto vegetariánske jedlo pochádza zo severnej Indie, štátu Punjab. Je niekoľko variácií jeho prípravy. Jedlo mi zachutilo u švagrinej, pretože malo zvláštnu údenú vôňu a chuť.



22bharta 029



ČO POTREBUJETE:

2 stredne veľké baklažány
1 veľká paradajka
hrsť čerstvo nalúpaného alebo mrazeného hrachu
1 lyžička Garam masala
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)
soľ
1 lyžica ghee


22bharta 033



AKO POSTUPOVAŤ:

Jednoduchší spôsob, ak sa vám nechce upratovať sporák: Baklažán viackrát pichneme vidličkou po celom obvode. Potrieme ho olejom a uložíme do pekáčika (ktorý si môžete vystlať alobalo, baklažán počas pečenia pustí šťavu a tá môže horieť na pekáči). Rúru si predohrejeme na 180 - 200st. a pečieme ho 40 - 45 minút.

🍆 🍆 🍆

Alebo: baklażán prekrojíme podĺžne na polovicu, urobíme pozdĺžne hlbšie zárezy do prerezanej časti a do nich postrkáme cesnak. Šupku popicháme vidličkou. Dáme do pekáčika, potrieme narezanú časť olejom a pečieme na 180 - 200st. 40 - 45min.



🍆 🍆 🍆

Klasický indický spôsob (a tento odporúčam, aby jedlo voňalo a chutilo ako má!): Baklažán popicháme po celom obvode vidličkou. Na horák dáme mriežku (ja používam mriežku, na ktorú odkladám horúce hrnce). Baklažán na mriežku položíme. Zapneme oheň a baklažán na miernom plameni opekáme. Počas opekania ho obraciame, aby sa opiekol rovnomerne zo všetkých strán. Buďte trpezliví, potrvá to. Takto pečený baklažán začne rozvoniavať ako údený (a bude tak aj chutiť). Šupka musí poriadne stmavnúť a zošúveriť sa. Vo vnútri musí byť mäkký, nie surový. 

22bharta 002


22bharta 006


Opečený baklažán dáme na tanier a narežeme ho pozdĺžne. Pri stopke ho narežeme vodorovne, čiže vznikne rez v tvare kríža. Šupku otvoríme ako knihu. Dužinu lyžicou vydlabeme a dáme do taniera, kde ju vidličkou roztlačíme trocha, alebo dáme dužinu na dosku a nožom ju nasekáne až na kašu.

22bharta 009

22bharta 011


Z baklažána vám zostane len toto ako odpad. 

22bharta 012


V panvici/kadhai si zohrejeme ghí. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a popražíme ju dohnedkava.

22bharta 014


Potom pridáme kurkumu, čili korenie a garam masala a premiešame.

22bharta 015


Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a opekáme na miernom ohni, kým paradajka nezmäkne.

22bharta 018


Pridáme hrach a roztlačený baklažán, osolíme. Opekáme asi 5-7 minút na slabom ohni, miešame občas.

22bharta 019

22bharta 022


Do hotového jedla zamiešame nasekanú koriandrovú vňať.

22bharta 025


Podávame s plackami Chapati.



22bharta 031





Na doplnenie 18.9.2013: Dnes som robila tento recept s obmenou, ktorú mi poradil kamarát Dušan Deák. Vynechala som hrach a použila som cesnak, zelenú chilli papričku a aj jarnú cibuľku. Veľmi dobré!

baklazanova bharta 2

štvrtok 29. apríla 2010

Ako mi indický “šaman” liečil boľavé hrdlo / How an Indian medicine-man cured my sore throat

Dnes som sa zobudila s boľavým hrdlom a spomenula som si na jeden zážitok, ktorý vás možno trošku pobaví.

1
Prvé 3 roky sme bývali na samote, blízko maličkej dedinky.


Z tej dedinky u nás robil jeden starší muž (okolo 60tky mal). Bol to náš security man, čiže s palicou zaháňal cudzích, okoloidúcich, čo si prišli “požičať” naše ovocie, ktoré sme pestovali. Ja som mu hovorila “starý muž”.

2



Starý muž mal vždy po ruke nejakú radu, či odpoveď…..na všetko. Sedával u nás na priedomí a len čo počul, že naša dcérka zaplakala, už aj klopkal, bral ju na vysokého koňa a chodil s ňou hore dole po vonku. Preto aj jedny z prvých slov, ktoré sa naučila boli “Ou, oh Jeddu!”, voľne preložené ako poháňanie kráv.

Ako mi indický “šaman” liečil boľavé hrdlo
stary muz so Salonkou <3


Keď som bola tehotná s našim prvým bábätkom, dostala som silný zápal hrdla. Nemohla som rozprávať a k lekárovi som mohla ísť až v pondelok, pretože v nedeľu bol odcestovaný. No a keď ma náš “starý muž” videl v akom som stave, samozrejme mal radu. Hneď oznámil môjmu manželovi, aby mi rozmiešal kurkumu v teplom mlieku alebo vode a dal mi to vypiť. Ale to nebolo všetko… čo som ja netušila. O pol noci ma manžel budil, že nastupuje ďalší krok liečby! Kúsok ďalej od domu horel ohník a ja som v pyžame musela pekne prísť až k ohníku (dávať pozor, aby som hadovi na chvostík v tej tme nestupila), kde mi starý muž povedal, aby som si do ohníka 3krát odpľula….. oči mi vyliezli až na koniec nosa, či to myslí vážne. On sa nesmial! A tak som si pekne 3krát odpľula do ohníka, čo malo odohnať (“spáliť”) zlý zápal v mojom hrdle.
Ráno som sa zobudila, pred dverami v rozbitom suchom kokosovom orechu bez dužiny horel gáfor (starý muž robil modlitbu za moje hrdlo) a aj keď hrdlo ešte bolelo, bolo to o poznanie lepšie :)




Niekoľko starších obrázkov z nášho života na indickej dedine....


3
Tomy, Boby, Beny, Hrčka, Puppy.


4
Tu je už aj Salonka :)

5



6



7



streda 28. apríla 2010

Čo je to Senovka grécka (Methi, Fenugreek) ?

Senovka grecka - susene listky - kasuri methi



Senovka grécka je bohatá na minerály ako napr.: 
  • draslík - udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca.
  • vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi.
  • železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila.

100g senovky obsahuje len 49 kalórií.  


IMG_6720


Listy sú bohaté na:
  • vlákninu - pomocou svojej schopnosti viazať vodu reguluje trávenie, črevný pohyb a podporuje vylučovanie nepotrebných látok z organizmu.
  • Vitamín C - je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.

Čerstvé listy obsahujú 3-5% bielkovín. Množstvo vitamínu K (- je vitamín rozpustný v tukoch. Potrebný je najmä pre správnu činnosť pečene a zrážanlivosť krvi. Dôležitý je pre ľudí, ktorí majú problémy s krvácaním z nosa, nadmerným menštruačným krvácaním, alebo vnútorným krvácaním. Vitamín K podporuje vstrebávanie vápnika a vplýva tak na správny vývoj kosti) je porovnateľné s jeho množstvom obsiahnutým v špenáte.


Využitie v kuchyni:
Semená senovky sú populárne ako korenie. Listy aj semená majú horkú, pikantnú chuť a sú silne aromatické.
Semená, či listy sa používajú do rôznych strukovinových jedál, zeleniny, ryže a placiek.


22methi muthia 001


Jej účinky: 
  1. Senovka ochladzuje organizmus, pôsobí ako ľahké preháňadlo, je veľmi dobrá na trávenie, zažívacie problémy a pri poruchách nedostatku železa.
  2. Ak necháme listy vylúhovať, je dobrým kloktadlom, rýchly liek proti bolesti v hrdle a vredom v ústach.
  3. Zlepšuje tvorbu materského mlieka u dojčiacich mamičiek.
  4. Chráni pred nádormi prsníkov a hrubého čreva.
  5. Znižuje cukrovku typu 1 a 2.
  6. Znižuje hladinu cholesterolu.

IMG_6757



Recepty, kde som pouzila semena senovky greckej.
Recepty, kde som pouzila susene listky senovky greckej.
Recepty, kde som pouzila cerstve listky senovky greckej.



IMG_6718


Zdroj informácií: 
preklad textu z internetu
http://www.okzdravie.sk/