pondelok 5. apríla 2010

Zelenina s arašidami

100_1173



ČO POTREBUJETE:

hrsť arašidov nesolených
olej
1/2 lyžičky horčičného semienka
štipka kurkumy
1 mrkva
4 baby kukuričky 
1 zelená paprika
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
soľ
voda
1 jarná cibuľka




AKO POSTUPOVAŤ:

Hrsť arašidov opečieme na suchej panvici a keď vychladnú pomelieme na prášok.






Na oleji necháme prasknúť horčičné semienko. Pridáme kurkumu a zeleninu (mrkvu, papriku a baby kukuričky). Pridáme mleté čierne korenie, osolíme a minútku opekáme.






Potom pridáme pomleté arašidy a premiešame.






Zalejem kokosovým mliekom a trochou vody a zakryté varíme na slabom ohni, kým sa tekutina nevstrebe a zeleninka zostane hustá a mäkká.






Posypeme nasekanou jarnou cibuľkou a odložíme z ohňa. Necháme 5 minút zakryté postáť.




Podávame s plackami.

štvrtok 1. apríla 2010

Batata Pohe

Pohe sa často robia na raňajky v rodine môjho manžela. Jednoduchá príprava, chutné, zdravé jedlo.



batata Pohe




ČO POTREBUJETE:
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

1 hrnček hrubej poha/ryžových fliačkov (thick poha)

olej
1/2 lyžičky horčičných semien
1/2 zelenej čili papričky
1 stredne veľká červená cibuľa
1 stredne veľký zemiak
 niekoľko arašidov
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho mletého čili korenia
soľ

hrsť nasekanej koriandrovej vňate
čerstvý strúhaný kokos

voda podľa potreby
šťava z citróna




AKO POSTUPOVAŤ:

Pohe dáme do misky a zalejeme vodou tak, aby jej bolo pár milimetrov nad pohe. Necháme ich vo vode postáť asi 30 minút, kým nevsiaknu vodu. Ak použijete tenšie pohe, namáčame ich len na 1 minútu a scedíme. Ak by sa máčali dlho, zostanú ako kaša.

Ryzove vlocky


V hlbšej panvici zohrejeme olej a pridáme horčičné semienko. Necháme ho prasknúť.




Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a čili papričku chvíľku popražíme na miernom ohni...




... a pridáme nadrobno nakrájané zemiaky. Opekáme, kým zemiaky nezmäknú. Občas ich premiešame.



Pridáme arašidy, ktoré sme si vopred opiekli na suchej panvici, ďalej pridáme pohe, kurkumu, čili korenie a soľ, dobre premiešame. Chvíľku na miernom ohni opekáme za stáleho premiešavania.






Hotové pohe rozdelíme na taniere, posypeme kokosom, koriandrovou vňaťou a pokvapkáme troška citrónom.


Farebná paprika v kokosovom mlieku / Bell peppers with coconut milk


22IMG_8931



ČO POTREBUJETE:

1 veľká žltá paprika
1 veľká červená paprika
1 stredne veľká paradajka
2 veľké červené cibule
asi 5-8ks karí lístkov
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1/4 lyžičky pálivého čili korenia
5ks baby kukuričiek
soľ


22IMG_8921



AKO POSTUPOVAŤ:

Na horúci olej hodíme karí lístky a cibuľu nasekanú nadrobno; popražíme ju kým nezosklovatie. 

1


Pridáme kurkumu, mleté čierne korenie a čili korenie. 

22IMG_8900


Zalejeme kokosovým mliekom a privedieme k varu. 

22IMG_8902


Pridáme papriky a baby kukuričky nakrájané nadrobno. Dobre premiešame. 

Pridáme paradajku nakrájanú na malé kúsky, osolíme, premiešame. Prikryté varíme na miernom ohni 10-15 minút, kým paprika nie je mäkká. 

2

22IMG_8906


Nakoniec posypeme koriandrovou vňaťou, premiešame a podávame s Čapati

22IMG_8908


🫑 🫑 🫑


22IMG_8924

Čapati / Chapati




ČO POTREBUJETE (na 10ks):
(hrnček má 200ml)

2 hrnčeky múky Atta 
(môžete skúsiť s jednozrnkou)
soľ
asi 160ml vlažnej vody
1 lyžička ghee





AKO POSTUPOVAŤ:

Zmiešame múku so soľou. Postupne pridávame vodu a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré 30 minút necháme zakryté "odpočívať". Potom pridáme ghee a vpracujeme ho do cesta. Opäť ho necháme 20 minút odpočívať. 

22capati a jamun 001

22capati a jamun 004


Cesto rozdelíme na guľôčky veľkosti väčšej ping-pongovej loptičky. 

22capati a jamun 015


Každú guľôčku sploštíme v dlaniach a obalíme v múke. 

22capati a jamun 020


Postupne vaľkáme na placky (netlačte pri vaľkaní, radšej vaľkajte dlhšie). Placku preložíme ako je ukázané na obrázku a znova vyvaľkáme na tenko. Ak prekladáte, pravdepodobne sa vám nepodarí vyvaľkať okrúhlu sexy placku, ale skôr v tvare Paratha placiek do trojuholníka. 

22capati a jamun 021

22capati a jamun 022


Ak sa vám nechce prekladať, kľudne placku len vyvaľkajte na tenko do okrúhleho tvaru. 

22capati a jamun 023


Panvicu poriadne rozhorúčime (rozhorúčenie je dôležité!). Placky opekáme na stredne silnom až silnom ohni. Keď placku položíme na panvicu, chvíľočku ju necháme opekať. Potom ju obrátime a čistou kuchynskou utierkou po celej ploche pritláčame jemne o panvicu. 

22capati a jamun 026


Potom placku znova obrátime a opakujeme pritláčanie utierkou o panvicu. Počas pečenia ju často obraciame. Hotové placky odložíme do kuchynskej utierky, aby zostali mäkké. Podávame vždy čerstvé. 

22capati a jamun 028


Každú upečenú placku môžeme potrieť maslom. 



S odležaným cestom sa vždy lepšie pracuje! Pred tým, než placku dáte na panvicu párkrát si ju prehoďte z ruky do ruky, aby ste ju otriasli od prebytočnej múky. Inak vám tá múka bude padať na panvicu a tam bude horieť. Zadymíte si tak celú kuchyňu. Týmto tiež predídete zbytočnému prášeniu múky po celom sporáku pri obracaní placiek. 

Malai mushroom matar


Šampiňóny s hráškom v smotanovej omáčke z kešu orechov. Moje najobľúbenejšie indické jedlá sú väčšinou také, kde základ je omáčka z kešu orechov. Sú sladšie, čiže aj ak viac korenisté, chuť kešu a smotany to troška zjemnia. Toto jedlo je výborné s plackami (Paratha, Naan, Čapati...), pretože omáčka je dosť hustá, aby sa dala nabrať plackou.



22malai mushroom matar a sadenie hub 029



ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov
1/2 hrnčeka mrazeného hrachu
1/2 lyžičky nastrúhaného cesnaku
1/2 lyžičky nastrúhaného zázvoru
štipka mletého čierneho korenia
1 lyžica masla
olej
1 veľká červená cibuľa; nasekaná nadrobno
150ml sladkej smotany
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej
soľ
1/3 lyžičky pálivého mletého čili korenia
1/3 lyžičky Amchoor - sušené mango
1 malý hrnček vody

na pomletie:
1/2-1 hrnček kešu orechov
1 lyžička garam masala



22malai mushroom matar a sadenie hub 044



AKO POSTUPOVAŤ:

Šampiňóny očistíme, dobre osušíme. Menšie kúsky necháme vcelku a väčšie môžeme prekrojiť na 1/2 alebo na 1//4. V panvičke si rozohrejeme trošku oleja a maslo. Pridáme šampiňóny a opekáme do slabého zhnednutia na slabom ohni. Občas premiešame. Pridáme nastrúhaný cesnak a nastrúhaný zázvor a štipku mletého čierneho korenia. Minútku opekáme, miešame a odstavíme z ohňa.

22malai mushroom matar a sadenie hub 007

22malai mushroom matar a sadenie hub 008


Na druhej panvičke opečieme surové kešu orechy do hneda. Necháme vychladnúť a rozmixujeme spolu s garam masala korením na prášok. Ak zostanú nejaké väčšie kúsky kešu orechov nevadí, budú pekne chrumkavé v jedle.

22malai mushroom matar a sadenie hub 005

22malai mushroom matar a sadenie hub 006

22malai mushroom matar a sadenie hub 010


V hlbšej panvici zohrejeme olej a na slabom ohni opekáme nasekanú cibuľu, kým sa nezačne olej oddeľovať a cibuľa nezosklovatie. Nesmie nám zhnednúť cibuľa.

22malai mushroom matar a sadenie hub 011


Pridáme kešu orechy vymixované s garam masala a dobre premiešame.

22malai mushroom matar a sadenie hub 013

22malai mushroom matar a sadenie hub 014


 Zalejeme smotanou, pridáme senovku grécku a na slabom ohni premiešavame asi 2-3 minútky, kým sa smotana celkom nevstrebe a jedlo nezhustne. Potom pridáme soľ, čili korenie a Amchur. Opekáme ďalšiu minútku.

22malai mushroom matar a sadenie hub 015

22malai mushroom matar a sadenie hub 018


Pridáme hrach a šampiňóny. Zalejeme asi 1 malým hrnčekom vody alebo mliekom a dobre premiešame. Musí nám vzniknúť hustá omáčka, ktorá sa bude dať naberať plackou. Varíme na slabom ohni ešte pribl. 2-3 minútky.

22malai mushroom matar a sadenie hub 019