nedeľa 20. mája 2012

Aam Panna (nápoj z nezrelého manga)

Aam v preklade z hindštiny znamená mango. Mangová sezóna je stále v plnom prúde a v horúcich letných mesiacoch, keď u nás teplota dosahuje až 50st. cez deň je toto vyborný osviežujúci zdravý nápoj a taktiež dobíjač energie. (Okrem iného indovia v letných mesiacoch pijú aj chladený cmar a jedia ryžu zmiešanú s bielym nesladeným jogurtom. Funguje to ako ochladzovač tela.)


Aam panna




ČO POTREBUJETE:

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

1 veľké zelené nezrelé mango 
(ja som z môjho dostala 2 hrnčeky dužiny = 400ml)
1 hrnček palmového cukru (jaggery)
troška čiernej soli (kala namak)
troška mletého kardamómu 
troška mletej rímskej rasce

na dorobenie nápoja:
voda
kocky ľadu

na ozdobu:
môžete použiť lístočky medovky alebo mäty 



Aam panna




AKO POSTUPOVAŤ:

Mango ošúpeme (surové okrájame ako zemiaky) a dužinu pookrarujeme od kôstky. Pokrájame ju na stredne veľké kúsky a vložíme do plechovej nádobky. Tú vložíme do tlakového hrnca. Do tlakového hrnca prilejeme vodu, ale nie do nádobky s mangovou dužinou. Hrniec uzavrieme a mango uvaríme do mäkka. Ak vám píska hrniec v intervaloch, tak varíme na 3 zapísknutia; čo môže byť 5-7 minút. Hrniec odstavíme z ohňa a paru necháme samovoľne uniknúť, neotvárame ho nasilu! (Môžete mangovú dužinu upiecť aj v rúre, ak nechcete použiť tlakový hrniec; na 200st. asi 20-40 minút, podľa veľkosti nakrájaných kúskov; dužina musí byť celkom rozvarená ako kaša.).

Mäkkú dužinu dáme do misky a ak v nej zostali ešte nejaké kúsky, roztlačíme ich vidličkou. Pridáme palmový cukor (jaggery), drvenú rímsku rascu, mletý kardamóm a soľ (pre predstavivosť, použila som čajovú lyžičku).

Aam panna



Všetko dobre premiešame, nádobu v ktorej budeme skladovať tesne uzavrieme a uložíme do chladničky.

Aam panna



Vždy keď sa budete potrebovať osviežiť do 200ml pohára dajte 1 lyžicu ochutenej mangovej dužiny, niekoľko kociek ľadu a dolejte vodou. Dobre premiešajte, môžete ozdobiť lístočkami mäty, či medovky.

1 komentár: