streda 6. júla 2011

Zeleninové Makhani / Veg makhani






ČO POTREBUJETE (na 4 - 5 porcií):
 
2 stredne veľké zemiaky
2 mrkvy
hrsť mrazeného hrášku
(ďalej môžete použiť aj karfiol, zelené fazuľkové struky, či baby kukuričky)

na pasty:
2 rajčiny
2 stredne veľké červené cibule
2 plné hrste (asi 100g) kešu orechov + horúca voda na ich namočenie 

ďalej:
olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 plná lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty

1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička mletého koriandru
1 lyžička garam masala
1 plná lyžička sušenÿch lístkov senovky gréckej
soľ
1 lyžička kryštáľového cukru

100ml sladkej smotany (alebo mlieko)
hrubý plátok masla

na dokončenie:
1 zelená paprika
1 stredne veľká červená cibuľa 
hrubý plátok masla






AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky očistíme a nakrájame na menšie "kocky". Dáme ich do hrnca. Očistíme mrkvu a nkarájame na menšie kúsky. Dáme do hrnca k zemiakom. Pridáme hrach, zalejeme vodou a všetko uvaríme domäkka. Scedíme a necháme bokom do ďalšieho použitia. (Scedenú vodu si môžeme odložiť a použiť neskôr na upravenie hustotu karí.)



Kešu si na 30min namočíme v horúcej vode. Potom ich rozmixujeme s trochou vody, v ktorej sa máčali na pastu. Odložíme ju bokom do daľšieho použitia.

Rozmixujeme ďalej 2 rajčiny a zvlášť rozmixujeme 2 červené cibule. Obe pyré si odložíme bokom do ďalšieho použitia.



V hrnci zohrejeme olej a pridáme rímsku rascu a necháme ju rozvoňať. Potom pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a rozmixovanú cibuľu. Cibuľu restujeme na miernom ohni asi 15min, aby sa zredukovala. Občas premiešame.



Potom pridáme kurkumu, chilli korenie a koriander. Premiešame. Ihneď pridáme rajčinové pyré, senovku grécku, cukor a garam masala. Premiešame a na miernom ohni zredukujeme, asi 10min.



Ďalej pridáme maslo, kešu pastu a soľ. Premiešame. Pridáme smotanu a vývar zo zeleniny na zriedenie, premiešame. Privedieme k varu, chvíľku necháme na mierno variť (asi 5 minút), treba premiešavať. Ak je omáčka príliš hustá, pridáme opäť trocha vývaru zo zeleniny a premiešame.



Kým sa karí varí v menšom hrnci zohrejeme hrubší plátok masla + troška oleja a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu a papriku nakrájanú na kocky. Nie celkom domäkka, skôr do chrumkava. 

Toto pridáme do karí, pridáme aj predvarenú zeleninu. Dobre premiešame, pridáme nasekanú korindrovú vňať, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. Prikryté necháme 10 minút postáť. 




Podávame s indickými plackami, napríklad: Kulcha, Chapati, Naan, Paratha





Robila som makhani aj so sójového "mäsa"/chunks. Postupovala som rovnako ako je popísané v recepte s tým rozdielom, že som vynechala cukor a maslo, miesto oprážania na masle som použila olej. Zemiaky som dala 2 menšie a použila som sójové mäso, ktoré som si najprv uvarila v troške osolenej vody a lyžičkou garam masala. Sójové mäso som pridala v tom bode ako uvarené zemiaky. Miesto smotany som použila kokosové mlieko. Ostatnú zeleninu som použila tú istú. Takto pripravené makhani (ktoré už ale nie je makhani, pretože to nie je na masle) sa hodí do delenej stravy na rastlinný deň.


8 komentárov:

  1. Miška,díky za precízne zdokumentovaný postup.Určite vyskúšam!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. vynikajuce! dakujem! vedela som, ze omacka z kesu nesklame:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tento tyzden urcite uvarim.Najviac sa mi aj tak paci jedenie,teda aspon u nas vsetci jeme z jedneho vacsieho taniera(sme len traja),rukami,je to nadherna atmosfera.A aj vdaka tvojim fajnym receptom.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nie nie, u nas sa takto nepapa, kazdy ma svoj tanier. Z jedneho taniera skor v arabskych krajinach. Rukou jeme jedla, ktore sa jedia plackou, to sa inak jest asi ani neda; inak aspon vidlicka, aj manzela som naucila pouzivat lyzicu a vidlicku :) len ked sme v Mumbai u rodiny, tak sa aj ryza je rukou. Inak detom sa to ohromne lubi jest rukami :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. toto bolo prve moje vyskusane jedlo z tvojho blogu, uz ani neviem, kedy to bolo, ale este v zime :-), listovanim som na neho opat nahodou natrafila, tak mi nedalo ti nepodakovat za inspiracie .-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Miso, vynikajici opet! Dekuji a tesim se. Jak ten seznam uvarim odshora az dolu 😘

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :))) Super nadsenie!!! Som rada a dufam, ze aj zbytok bude chutit :)

      Odstrániť